torsdag 30. april 2009

Kulturminnekåring Østafjells

2009 er kulturminneåret. Regjeringa har kommet ut med en stortingsmelding "Å leve med kulturminner". Den slår fast en kulturminnepolitikk basert på at kulturminner har egenverdi og er viktige ressurser. Kulturminner inngår som en del av samfunnets kollektive hukommelse og kan bidra til kunnskap, fortellinger og opplevelser som kan ha betydning for gruppers og det enkelte menneskets tilhørighet, selvforståelse, selvutvikling og trivsel.

I forbindelse med kulturminneåret presenterer NRK 15 kulturminner, og gjennomfører en kåring i samarbeid med kulturminneforeningene i Telemark, Vestfold og Buskerud.

Fra Vestfold er det mange gode kandidater!
Først og fremst må jeg selvsagt trekke fram mitt eget herlige hjemsted: Eidsfoss, som blir karakterisert som Vestfolds svar på Røros. Eidsfoss finner du nordvest i Vestfold og stedet ligger i Hof kommune.

Deretter går vi helt sør i fylket, til Bondebrygge på Nalum. Brygga ligger i Larvik kommune.

I Larvik har flere plasser kvalifisert seg til konkurransen. Øvre Verksgård er også med i konkurransen. I likhet med Eidsfoss, hadde Øvre Verksgård også en sentral plass i Norsk jernverksindustri.

Deretter går turen til Tønsberg hvor man harBrenneridammene. Jarlsberg brænderi produserte store mengder sprit for 200 år siden. Brenneriet fikk vann fra en bekk som fremdeles renner i Tomsbakken ved Tønsberg. Bøndene som leverte varene (korn og poteter), fikk halvparten av betalingen i sprit!

Sist, men ikke mist har vi Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand, også kalt Lykkens hus. Edvard Munch tilbrakte mange sommere i Åsgårdstrand, møtte sitt livs store kjærlighet der og fant motiver til mange av hans mest kjente malerier.

Stem på en av Vestfolds flotte konkurrenter i kulturminnekonkurransen!

Ingen kommentarer: