onsdag 22. april 2009

Finanskrise = dårlig psykisk helse?

I flere måneder har finanskrisa hengt over oss. Ved utgangen av mars var det 3938 arbeidsledige i Vestfold, det vil si en prosentøkning på 93% fra fjorårets måling. Men utgangspunktet i Norge før krisa kunne ikke vært bedre, selv om vi hadde en økning av arbeidsledigheten på 93% utgjør ledigheten nå 3,4 % av arbeidsstyrken. Regjeringas politikk har vært å bruke lite penger i oppgangstider, slik at man kan bruke mer penger i nedgangstider.

Selv om økningen av arbeidsledige kan virke slående, og krisa som påvirker nesten hele verden gjør sterke inntrykk, er det kun 17% som mener de er rammet av finanskrisa. Men de uskyldige som rammes, rammes hardt. Samtidig vet vi dessverre at dette ikke er slutten på visa, det vil bli permitteringer framover, det vil bli flere konkurser og det vil bli flere arbeidsledige.

Når arbeidsledigheten stiger, minker selvtilfredsheten og misnøyen øker blant folk. Framover vil det bli desto viktigere å ta psykisk helsevern på alvor. Vi vet at 50% av alle mennesker vil ha alvorlige psykiske lidelser i løpet av et liv, tallet vil ikke minske med finanskrisa. Det er nødvendig at tilbudet blir mer tilpasset pasientene og det er viktig at hjelpa kommer raskere samtidig som den blir bedre.

1 kommentar:

Anonym sa...

Arne Holte, divisjonsdirektør i divisjon for psykiske helse, Nasjonalt folkehelseinstitutt, hadde i går et innlegg i Aftenposten om samme tema: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article3046354.ece