fredag 3. april 2009

Vi trenger psykesøstre!

Halvparten av oss vil i løpet av livet få alvorlige psykiske lidelser viser tall fra folkehelseinstituttet. For Vestfold SP er det viktig at folk med psykiske problemer får hjelp så tidlig som mulig, samtidig som hjelpen er god nok.

På lik linje med helsesøstere, trenger vi også skolepersonell som har kunnskapen til å takle elevenes utfordringer, det gjelder mobbing, dårlig selvtillit, spiseforstyrrelser, psykiske plager med mer. Det er viktig å erkjenne at barn også har en psykisk helse, jo tidligere vi kan sette inn krefter for å forebygge, jo bedre er det! Jeg tror det er viktig å la lærere være lærere og konsentrere seg om det de skal, samtidig som vi får et samarbeid med et godt utdanna personell som kan takle de andre utfordringene for skoleelevene.

Psykesøstrene kan også bidra til økt kompetanse i befolkningen, og på den måten kan man sørge for en holdningsendring, slik at også flere søker hjelp. Det må være flere psykesøstre og spesialutdanna personell i kommunehelsetjenesten, slik at de som trenger det får hjelp. Og det er ikke minst nødvendig å forebygge sterkt og sette inn tiltak tidlig, slik at vi reduserer antall ofre.

Vestfold er et fylke med høyt frafall i videregående skole. Undersøkelser foretatt av fylkesmannen i Vestfold viser at at ungdom som ikke gjennomfører videregående opplæring eller på annen måte kvalifiserer seg til arbeidslivet, har økt risiko for å bli arbeidsløse eller å pådra seg helseproblemer, rusavhengighet, kriminalitet osv.

Fylkeskommunen og kommunene har satt igang mange gode tiltak for å minske frafallet i videregående skole. Vestfold SP mener det nå er viktig å legge trykk på samarbeidet mellom de ulike som har ansvar, for eksempel PP-tjeneste, helsesøster, barnevern, politi og skole. Slik kan forebyggingen blir best mulig og ofrene færrest mulig. Vestfold SP mener det er nødvendig med en kunnskapsheving, holdningsendring og en videre styrking av det psykiske helsearbeidet, - det vil gi et enormt utslag på trivselen, levekårsstandarden og den psykiske helsa til folk i framtida!

Navnet psykesøster er ikke viktig for meg. Vi kan helt sikkert finne andre gode titler på en slik stilling, men jeg synes det var en snedig og dekkende vinkling på en alvorlig og viktig sak. Intensjonen min med innlegget er hovedsaklig å sette fokus på psykisk helsevern, og hvor viktig det er å ha nok folk i kommunene som kan hjelpe pasientene!

Ingen kommentarer: