fredag 24. april 2009

Tegn det nye kommunekartet!

Per Sandberg, FrP uttalte 22.01.09. at han ønsker å slå sammen kommuner under 15.000 innbyggere, med tvang. Lars Sponheim uttalte i forkant av landsmøte at han ønsket å halvere antall kommuner, samtidig sa han at han ønsker å bruke tvang hvis ikke kommunene slår seg sammen frivillig. Er det den type ”demokrati” vi kan vente oss dersom FrP eller Venstre inntar regjeringslokalene til høsten? Har man allerede glemt den mangeårige smerte som ble påført mange kommuner ved tidligere overgrep, for eksempel i Larvik-regionen?

Sammenslåing kan være en svært fornuftig løsning for mange kommuner, trolig for flere enn de som har tatt skrittet i dag. Det enkelte kommunestyret har en oppgave i å yte gode tjenester for sine innbyggere. Evner man ikke det, for eksempel på grunn av mangel på søknader på ledige fagstillinger kan det være et eksempel på at en bør tenke annerledes. Poenget er at dette må innbyggerne i den enkelte kommune få lov til å finne ut av selv.

Da vi i Vestfold for et par-tre år siden hadde en runde på temaet kommunesammenslåing i samtlige kommunestyrer var det nesten unisont at en mente å kunne yte gode tjenester innenfor dagens kommunegrenser. Det var ingen stor FrP-bastion som sto opp og hevdet det motsatte den gangen. Har stemningen snudd? Det kan det jo være greit å få avklart før høstens valg slik at vi vet hva slags demokrati Frp vil forfekte.

Vestfold Senterparti ser altså ikke på dagens kommunegrenser som hellige. Men skal de justeres må det imidlertid skje med innbyggernes vilje. Venstre unngår å nevne hvilke kommuner som skal sammenslås. -Det er på tide å være ærlig ovenfor velgerne og peke på hvilke kommuner som skal slås sammen. Vestfold Senterparti utfordrer Venstre til å tegne de nye kommunegrensene!

Ingen kommentarer: