onsdag 1. juli 2009

Sats mer på psykisk helse!

Vestfold Senterparti vil ha en fortsatt økt satsing på psykisk helsearbeid! Målet vårt er at hjelpa skal komme tidlig, og den skal være god nok!

Dessverre er det slik at mange som blir henvist til psykisk helsevern i dag ikke møter psykiater eller psykologspesialist, noe som igjen kan medføre mangelfull diagnosesetting, behandling og oppfølging. Dette kan føre til en forverring av den enkeltes situasjon. Vestfold SP mener rettighetene til personer med psykiske lidelser må ivaretaes på en bedre måte.

Vestfold SP mener det må stilles mer konkrete krav til faglighet og til økt kvalitet i tilbudet. Økt kunnskap, holdningsendring og mer brukermedvirkning er viktig for å bedre situasjonen til mennesker med psykiske lidelser. Ventetid for behandling må reduseres betraktelig.

Levestandarden i Vestfold er ikke av de beste i landet. Senterpartiet mener det kan være mange årsaker til dette, og disse årsakene henger sammen. – Dette ønsker vi å forandre! Vestfold Senterparti ønsker å bidra til at alle i Vestfold lever et godt og innholdsrikt liv!

Se også en liten videosnutt av meg, om psykisk helsevern!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for at du fortsetter å rette fokus mot psykisk helse!

Jeg vil benytte anledningen til å minne om at psykisk helsearbeid kan utføres av mange andre enn psykiatere, andre leger, psykologer og andre tradisjonelle psykiatriske helsepersonell.

Skal man satse mer på psykisk helse - så mener jeg at man må satse på nye, utradisjonelle yrkesgrupper, se mitt leserinnlegg i Dagsavisen 9. juni.

Eksempelvis fikk Maja Thune store problemer som følge av tvang i psykiatrien - men hun fikk senere hjelp av en kroppsterapeut, se artikkel hos NRK og les boken om hennes bakgrunn og ønske om en ny type psykiatri, "Jeg har en drøm" (2004), og Anne Grethe Teien ble også påført store problemer i psykiatrien, men fikk senere hjelp av en filosofisk praktiker, se artikkel i bladet Psykisk Helse.

Det jeg prøver å få frem, er at det hjelper ikke å komme tidlig til hjelp - dersom den hjelpen man tilbys, ikke holder mål. For mange av oss har den tradisjonelle psykiatrien bare skapt problemer, vi trenger et alternativ. Kroppsterapeuten og filosofen som nevnt over, bør få refusjonsrett, spesialiststatus og behandlingsansvar - på lik linje med psykologer og psykiatere. De har jo praksis vist at de kan hjelpe mennesker med utradisjonelle metoder. De må få prøvd ut sine metoder på flere pasienter - med offentlig støtte og ikke minst offentlig oppbacking.

Mangfold er alltid bra - monopolistiske miljøer fører sjelden til det gode i lengden. Og - en annen ting - dagens psykiatriske metoder ser ikke ut til å hjelpe nok, fordi uføreandelen som følge av psykiske lidelser, ser iallefall ikke ut til å minske under dagens regime.

Vi trenger å se saken med nye øyne. En nyopprettet organisasjon som ble stiftet før jul ifjor, organisasjonen Hvite Ørn, arbeider for å innføre alternativer til dagens psykiatri. Les om Hvite ørn her: http://www.ksss.no/hviteorn.htm.

Les også om organisasjonen We Shall Overcome (WSO), det er den eldste organisajonen i Norge på feltet på pasientsiden, den ble startet i 1968: http://wso.no. På nettsidene til WSO kan du lese om Amaliedagene, som har vært arrangert siden 1999. Møt gjerne også opp på Amaliedagene i Oslo en av dagene fra 22. - 28. august, kanskje spesielt mandag og tirsdag den uken, da blir det mer debatt omkring ulike sider ved psykiatrien. Be gjerne med deg flere politikerkolleger! De trenger å få høre om psykiatrien sett fra en kritisk pasientside også.

Tusen takk for at du fokuserer på psykisk helse! Det skulle flere politikere gjort! Ønsker deg igjen masse lykke til i valgkampen - og håper du blir innvalgt!

Erik Strand sa...

Det aller viktigste er å få gjort noe med den rettsløsheten som det som blir tvangsinnlagt og tvangsmedisinert i Norge møter. Både statistikk og konkrete saker viser at rettssikkerheten er fraværende. Dette og mere til tar menneskerettighetsorganisasjonen Fampo opp i artikkelen "En virkelighet media fortier", som kan leses på http://www.fampo.info/artikkel.pdf

Jeg vil også anbefale Dag Hiåsens rapport "Menneskerettigeheter - Rettssikkerhet - og Psykiatri", som kan leses på www.fampo.info/psykiatri.html I rapporten tar Hiåsen for seg bl.a. psykiatriloven som ble vedtatt i 1999, en lov som har bidratt til å svekke rettssikkerheten ytterligere.

Anonym sa...

Det er helt korrekt, Erik Strand. Det aller viktigste er å få gjort noe med tvang i psykiatrien.

Jeg oppfordrer alle politikere til å lese innlegget "Lovendring er nødvendig" i Klassekampen 15. juni, av Mette Ellingsdalen, Bjørg Njaa og Hege Orefellen. Det er det beste innlegget jeg har lest i mine ti år i kampen mot tvangspsykiatrien.

Les innlegget her: http://va.wso.no/filesystem/Klassekampen15.06.09.pdf

Ada Vagnild Evju sa...

Heihei! Takk for gode og nyttige kommentarer!

Jan Olaf: Takk for innspill! Jeg er absolutt enig med deg, når det gjelder tidlig hjelp og hvor god hjelpen er. Vi ønsker selvsagt at hjelpen skal komme så fort som mulig, og at den skal være god! Jeg kan foreløpig for lite om 'alternativ' hjelp i psykisk helsevern. Har snakket litt med en nyutdannet akupunktør om dette, flott å få noen linker med mer informasjon, og hvor jeg kan lære mer!

Erik Strand og Jan Olaf: Tvang i psykiatrien er helt klart et viktig tema! Senere skal jeg publisere et blogginnlegg om dette. Følg med;)