mandag 13. juli 2009

Samfunnets bærebjelke

”Dugnad” er et typisk norsk begrep, tilsvarende ord er sjelden å finne i andre språk.

Dette reflekterer altså et typisk norsk fenomen, og karakteriserer bestemt en viktig del av den norske folkesjel/kultur – som vi kan være stolte av: Det å gå sammen og løfte i felleskap.

Frivilligheten i Norge, det Senterpartiet kaller ”den tredje sektor” er det vanskelig å finne sterke nok ord til å beskrive viktigheten og verdien av.

De aktiviteter, tilbud og hjelpetiltak som foreninger, lag og organisasjoner, står for og utøver, er på mange måter selve ”limet” i samfunnet: De rommer de viktigste mellommenneskelige arenaer og kontaktknyttende/sosiale funksjoner, og forløser mye av de viktigste medmenneskelige verdier - og bygger broer mellom folk; integrerer i samfunnet.

Omfanget illustrerer betydningen: Medlemstallene er langt større en befolkningstallet; altså er de fleste med i flere organisasjoner etc.

Senterpartiet har en ytterst klar holdning og målsetting: Staten og kommunene blir kolossalt avlastet økonomisk, og en sektor/etat kan heller ikke funksjonelt fylle de medmenneskelige relasjonsbygginger som ”den tredje sektor” kan – og gjør.

Senterpartiet vil gjennomføre en politikk som løfter de offentlige tilskudd til frivilligheten i Norge, sammen med en uendelig stor takk!

Se også leserinnleggeti Tønsbergs blad

Ingen kommentarer: