onsdag 10. juni 2009

Bokbussen nedlagt!

Som jeg spådde i et leserinnlegg tidligere i år har kroken blitt hengt på døra for bokbussen.

Historien til bussen går langt tilbake, og det har vært en turbulent tid for bussen det siste året. La oss se litt tilbake i tid: Flertallet (SP, AP, SV, KRF og merk: Venstre) i Fylkestinget juni i fjor gikk inn for å videreføre tilbudet til bokbussen!

Venstre sitter som alle vet i posisjon med Høyre og FrP. Høyre og FrP gikk imot opprettholdelse av bokbussen.

I juni for ett år siden var bokbussen sikret, et halvt år seinere gjorde Venstre snuomvending og bussen var ikke sikret likevel. Flertallet, FrP Høyre og Venstre gikk inn for å fjerne midlene til investering og drift fra 2010, men de la inn et tilleggspunkt hvor de skrev at de ville se hvordan kommunene vurderte saken.

Når man som Venstre går med på å ta ut pengene både til investering og drift i økonomiplanen og budsjett gir man såpass klare signaler ut til kommunene!

Dette viste at ikke fylkeskommunen engang hadde tro på dette prosjektet. Et signal som kunne vært unngått hvis Venstre ikke hadde skiftet mening.

Saken har tatt en trist utvikling. Hadde ikke dette signalet blitt gitt fra Venstre i desember, hadde kanskje bokbussen vært reddet! Som ansvarlig folkevalgt var det ikke mulig for meg å gå imot fylkesrådmannens innstilling, når kun noen få kommuner ønsket å bli med videre. Dette fordi posisjonen (inkludert Venstre) ga signal om at de ikke hadde tro på bussen.

Når jeg gikk fra møtet, mot togstasjonen kjørte tilfeldigvis bokbussen forbi meg. I det øyeblikk tenkte jeg det var synd Venstre solgte sjela si i desember for å overleve i flertallskonstellasjonen. Hadde de ikke gjort det kunne bokbussen kanskje vært reddet i går!

Se også oppslag i Tønsbergs blad!

2 kommentarer:

Fru Gran sa...

Jeg er forundra over at politikerne godtar å få denne saken på bordet for tredje gang på 4 år. Allerede i 2006 (for 3 år siden) gjorde fylkestinget vedtak om at bokbussen skulle bestå. Det blei også gjort et vedtak om at alternativ drift av bokbussen skulle utredes.
Det siste er IKKE skjedd. Det blei riktignok satt ned ei gruppe av fagpersoner som begynte arbeidet med å se på ulike måter å drive bokbuss på, men dette arbeidet blei stoppa av administrasjonen.
Hvordan kan politikerne finne seg i dette? Hvordan kan poltikerne finne seg i at deres vedtak om videre drift av bokbussen og utredning av andre driftsformer faktisk er blitt trenert og motarbeida av administrasjonen? Jeg undrer meg som velger og som tidligere ansatt i fylkeskommunen over hvor lettlurte og naive politikere er? Er det ikke de som skal bestemme hva som skal prioriteres av oppgaver og pengebruk i fylkets regi?
Hvorfor er bokbussens skjebne oppe for tredje gang på kun kort tid?
Tenker dere som "bestemmer" noen gang på hvordan de ansatte ved bokbussen har det? På hvilken ekstrem usikker situasjon disse fylkeskommunalt ansatte er satt i - år etter år? Er det en slik arbeidsgiver fylkeskommunen ønsker å være?
Dette er ikke demokrati, dette er oligarki. Det blei bestemt av adminstrasjonen for MANGE år siden at bokbussen skulle vekk. Den passer ikke inn i den "nye" kulturavdelingens hippe struktur. Den er for gammeldags og etablert. Og for populær blant skoleelever og "vanlige" folk.
Jeg kler meg i sort i dag. Dette er en sorgens og skammens dag.

Ada Vagnild Evju sa...

Takk for kommentar Fru Gran! Selv har jeg ikke vært inne i saken lenge, ble valgt inn i fylkestinget fra 2007.
Bokbussens historie er lang og trist, administrasjonen ville som du sier ta ut bokbussen av økonomiplan og budsjett. I juni-møtet i fjor, var det imidlertid politisk flertall for at bokbussen skulle bestå! I behandling av budsjett og økonomiplan i desember hadde administrasjonen gjort som det politiske flertallet ville, - de hadde lagt bokbussen inn i budsjett og økonomiplan. Venstre gjorde da helomvending og tok bokbussen ut igjen. Derfor er det helt og holdent oss folkevalgte som har ansvaret for avgjørelsene. Senterpartiet har vært en forkjemper for bokbussen i alle år, og vi beklager den usikre situasjonen som har blitt skapt rundt bokbussens levetid.

Vi har sett at bokbussens ikke har blitt mindre 'hipt' som du omtaler kulturavdelingens struktur. Utlånet har ikke gått ned, men derimot vært stabilt til tross for at enkelte kommuner har trukket seg ut av samarbeidet.

Til slutt vil jeg understreke at vi i Senterpartiet har gjort det vi kan for at bokbussen skal bestå! Dessverre har ikke alle partier samme oppfatning som oss.