tirsdag 17. mars 2009

Ta vare på matjorda vår!

Vi i Norge med vår velstand, har et spesielt ansvar for de som lider aller mest i verden. Ved å ta vare på matjorda vår sikrer vi miljøvennlig mat av høy kvalitet, samtidig som vi ikke kjøper maten ut av munnen på de som sulter.

I følge Statens landbruksforvaltning bygges det ned 1700 fotballbaner matjord i Norge hvert år. Det er intet problem importere matvarer fra andre land. Men, det herjer både en matvarekrise og klimakrise i verden, som vi trolig ikke har sett på sitt verste enda. Samtidig som vi bygger ned matjorda, øker verdens befolkning hurtig og gapet mellom fattig og rik blir større og større. Å bygge ned matjord er egentlig direkte galskap hvis vi tar en titt på resten av verden. I Norge har vi teknologien til å produsere mat med et ”enkelt” arbeid, vi har et forholdsvis stabilt vær/klima som ikke preges i stor grad av tørke og flom, og vi har masse vann. Hvorfor skal ikke vi i Norge som har gode forutsetninger for å produsere trygg og god mat, produsere mat?

Tall fra FN viser at 1,2 milliarder mennesker sulter i verden, og vi har blitt så egoistiske at vi ikke ønsker å bidra til å produsere mer mat?

Hittil har jordvernsaken kanskje vært for de spesielt interesserte, men jeg er svært positiv til det fokuset deler av Vestfolds media har gitt temaet i det siste. Matjord og vernet av den er en sak som bør være av interesse hos de som ønsker et bærekraftig og fremtidsretta Vestfold som klarer å se utfordringene utenfor sine fylkesgrenser.

Ingen kommentarer: