søndag 8. mars 2009

Gratulerer med kvinnedagen!

Den internasjonale kvinnedagen 8.mars, ble innført i begynnelsen av forrige århundre. Den ble innført for å fremme kvinners rolle i samfunnet. Først og fremst for kvinnelig stemmerett. Men andre fanesaker ble også fremtredende. Likestilling mellom kjønnene har vært viktig i 100 år, og i et land som Norge hvor likestilling blir bedre og bedre, kan man kanskje spørre seg hvor mye vits det er å feire denne dagen?

I følge Statistisk sentralbyrå har omtrent like mange kvinner og menn høyere utdanning. Yrkesaktiviteten til kvinner har økt sterkt siden 1970-tallet og det er stadig flere kvinnelige ledere. Men, så er det også slik at selv om yrkesaktiviteten har økt, finnes det fremdeles typisk kvinne- og mannsyrker, kun 19 % av topplederne er kvinner og kvinners månedslønn utgjorde i gjennomsnitt 84,3 % av menns månedslønn. (2007-tall)

Dessuten er dette en dag som feires internasjonalt. Det er viktig å vise solidaritet og fortsatt
markere denne dagen for kvinner som ikke har det så enkelt andre steder i verden. Vi vet at kun 18% av verdens folkevalgte er kvinner. Vi vet at mange jenter blir omskjært. Vi vet at mange kvinner/jenter tvangsgiftes. Vi vet at mange steder prioriteres skolegang for guttene og ikke jentene. Og mange steder har ikke kvinner stemmerett enda.

Selv om kravene til likestilling har endret seg i Norge, arbeider mange for de samme kravene i andre land som de rettighetene norske kvinner kjempet for, for 100 år siden. Norge har kommet langt på veien til et likestilt samfunn, men verken verdenssamfunnet eller Norge har kommet helt i mål. Derfor er det helt klart at kvinnedagen forblir en viktig markeringsdag.

Ingen kommentarer: