onsdag 9. desember 2009

Bistand - det nytter!

En av de største begivenhetene i Norge er avviklet for noen måneder siden, ja - jeg snakker om TV-aksjonen. Aksjonen var nok en gang vellykket og samlet inn verdifulle kroner som vil hjelpe tusenvis av mennesker i utviklingsland.

Tross kritikk mot bistand har jeg fortsatt tro på konseptet, det vil alltid være et forbedringspotensiale, men bistand fungerer! Og Norges hjelp utgjør en forskjell.

Spørsmålet jeg imidlertid sitter igjen med er hvorfor norske innbyggere ønsker å hjelpe for eksempel kvinner i fattige land?
– Er det av ren skjær godhet og et håp om at akkurat mine penger vil kunne hjelpe mange til et bedre liv, eller er det for å kjøpe seg fri fra dårlig samvittighet?

Vi har 2 kriser i verden som virker hardere inn på utviklingslandene, enn det finanskrisen gjør og det er matvare og klimakrisen. Klimautfordringene vi står ovenfor i årene fremover vil gå hard utover befolkningene i de fattigste landene i verden.

Nå er det klart at de pengene CARE får til sitt arbeid vil ha enormt mye å si for tusenvis av mennesker. Men utfordringene og problemene i fattige land er komplekse og er sammensatt av flere elementer.

Min påstand er at hvis ikke den internasjonale verdensorden klarer å enes om en bærekraftig løsning på klimautfordringene, eller en mer rettferdig fordeling av godene i verden – vil vi heller ikke nå målet om å utvikle de fattige landene
til å bli bærekraftige nasjoner og stater.

Enkelthendelser som TV-aksjonen, samt nødhjelpsarbeid i for eksempel sultkriser trekkertil seg mer oppmerksomhet enn det "daglige" bistandsarbeidet som skjer i verden.

Hvem fokuserer noen gang på at det dør et barn hvert eneste sekund av sult?

Hvem fokuserer på at det er flere klimaflyktninger i verden enn det er flyktninger fra krig og konflikt?

Jeg er redd fokuset på bistandsarbeidet som gjøres hver dag vil tape pga tidvis fravær og fokus på dette viktige arbeidet.

Når alt kommer til alt, vil det stå på vilje og det vil stå på penger.

Spørsmålet er om de rike enkeltmenneskene i verden og om de rike landene vil ta sitt ansvar i klimaforhandlingene, disse dager i København. Det er helt klart at de rike landene må ta en mye større del av kaka, enn det utviklingslandene skal gjøre. Uavhengig av motiv håper jeg verdens rikeste land ser dette klart.

Det ser ut til at Gro mener noe av det samme, sjekk ut artikkelen i Aftenposten

1 kommentar:

My Good Act sa...

Hei!

Vi søker etter samfunnsengasjerte mennesker til å bygge opp et nytt nettverkssamfunn for mennesker som bryr seg. Vi er en frivillighetsorganisasjon som er basert på dette nettverkssamfunnet og er avhengige av andre frivillige for å overleve.

Vi holder samfunnsnyttige prosjekter rundt om i Norge som vi dokumenterer med regnskap, video og bilder på nettsiden. Ved at medlemmer kan bli interaktive gjennom mygooodact.com medfører dette økt engasjement og glede. Vi tar også null i administrasjonskostnader for bidragsyteren og overlever kun på sponsorer.

Lag deg en bruker på www.mygoodact.com så vil vi kontakte deg. Du kan også sende oss en email. Dine oppgaver kan være alt fra å være litt aktiv på siden, invitere andre, være en frivillig og dermed være med på de forskjellige prosjektene, skrive blogginnlegg osv..

Mvh oss i My Good Act