onsdag 12. november 2008

Legg ned veto mot tjenestedirektivet!

Man ser nå en mulig avslutning på en debatt som har holdt på i flere år. Forhåpentligvis legger regjeringa ned veto for første gang i EØS-avtalen, mot tjenestedirektivet.

I mars 2007, overleverte jeg et brev til daværende partileder i Senterpartiet, Åslaug Haga.
I dette brevet konstaterte jeg at tjenestedirektivet ikke var bearbeidet godt nok, problemstillinger var ikke godt nok beskrevet og det hele var svært diffust. Man så først at EU la fram et tydelig og ærlig direktiv, som ingen ville ha. -Dette ble nedstemt.

I dette forslaget lå det to prinsipper til grunn i direktivet. Godkjenningsprinsippet og opprinnelseslandsprinsippet. Opprinnelseslandsprinsippet ble tatt ut av direktivet, men ble ikke erstattet av noe. Bestemmelseslandsprinsippet ble foreslått i stedet, men nedstemt. Det ligger altså ingen regler angående dette. Hvis det så skulle oppstå konflikter rundt dette, er det EFTA-domstolen som har siste ord i saken. Domstolen har for øvrig en tendens til å dømme i favør av de 4 friheter.

I forslag nummer 2 tåkela de hele teksten, og gjorde den så utydelig at det faktisk nesten er umulig å være imot den! Vi ser at EU-forkjemperne bruker som et av sine sterkeste argumenter at man ikke kan se noen konsekvenser av direktivet. Men, hva er da vitsen med å innføre det?

Hovedproblemet med direktivet er at den frie flyten av tjenester settes foran kampen mot sosial dumping. Det er slik at mange av de beste tiltakene som kan settes igang mot sosial dumping vil bli forbudt om tjenestedirektivet innføres. Kvinnedominerte lavtlønnsbransjer som rehold, hotell og restaurant er eksempler på bransjer hvor økt handel med tjenester kan føre til mer sosial dumping.

I følge NRK, ser man at andre land i Europa nå forsinker prosessen med å innlemme direktivet i praksis i sitt land, fordi usikkerheten rundt direktivet også er høy i disse landene.

Nå er det slik at det ikke er Senterpartiet i regjering dette står på, heller ikke SV. Her er det AP som har flertall og ønsker muligens å gå inn for at direktivet også skal innlemmes i Norge. Det er viktig at AUF og lokale AP-politikere presser på at AP sentralt ønsker å legge ned veto mot tjenestedirektivet!

Ingen kommentarer: