lørdag 28. mars 2009

Spennende og lærerikt landsmøte!

Landsmøte er igang med ordentlig debatt. Hittil har vi vært gjennom flere temaer, under hovedtemaene, ”Finanskrisa gir også muligheter – tør vi”, og ”Skole og utdanning for framtida”. Det har hittil vært spennende debatter med mye engasjement i særlig heldagsskoledebatten og kjønnsnøytral verneplikt. Det var spesielt mange senterungdommer som engasjerte seg i skoledebatten, bra! Hadde selv et innlegg om psykisk helse og skole. Vestfold har hittil vært godt representert på talerstolen, ved innlegg fra Thorvald Hillestad, fylkesleder om , replikk på skolepolitikk og innlegg fra meg.

Dagen startet bra med god storbandmusikk, og deretter Liv Signes strålende tale. Dagen var veldig spennende og morsom dag som ble avsluttet med en god middag, god underholdning og en koselig sosial kveld.

Dagen idag har startet med programdebatt. Den spennende diskusjonen om kjønnsnøytral fortsetter. Det blir morsomt å se hvilken vei landsmøte tar i dette spørsmålet.
Nå holder Terje Riis Johansen et flott og engasjerende innlegg under tittelen ”Grønn energi”.

torsdag 26. mars 2009

Landsmøte i SP

I dag starter landsmøte i Senterpartiet, som avholdes i den vakre byen Ålesund. Jeg har allerede tilbrakt dagen i den koselige byen, og blir her til søndag. Det blir en bra helg!
I dag er det oppstart med byvandring, mens landsmøtesakene begynner i morgen. Programdebatten vil ta mesteparten av tiden. Det kommer til å bli mange spennende diskusjoner, bla om kjønnsnøytral verneplikt, heldagsskole, kontantstøtte med mer.
Egentlig føler jeg meg forholdsvis ny i partiet, jeg er 20 år og er ganske fersk forhold til andre. Det er faktisk noen som har vært aktive i 20 hele år. Men, dette er mitt 3.landsmøte i SP, og da kjenner jeg faktisk at jeg har vært med en liten stund likevel. Og jeg har hvertfall ikke tenkt til å slutte med det første. Dette er gøy :)
Gleder meg til helga, den ser ut til å bli strålende!

tirsdag 17. mars 2009

Ta vare på matjorda vår!

Vi i Norge med vår velstand, har et spesielt ansvar for de som lider aller mest i verden. Ved å ta vare på matjorda vår sikrer vi miljøvennlig mat av høy kvalitet, samtidig som vi ikke kjøper maten ut av munnen på de som sulter.

I følge Statens landbruksforvaltning bygges det ned 1700 fotballbaner matjord i Norge hvert år. Det er intet problem importere matvarer fra andre land. Men, det herjer både en matvarekrise og klimakrise i verden, som vi trolig ikke har sett på sitt verste enda. Samtidig som vi bygger ned matjorda, øker verdens befolkning hurtig og gapet mellom fattig og rik blir større og større. Å bygge ned matjord er egentlig direkte galskap hvis vi tar en titt på resten av verden. I Norge har vi teknologien til å produsere mat med et ”enkelt” arbeid, vi har et forholdsvis stabilt vær/klima som ikke preges i stor grad av tørke og flom, og vi har masse vann. Hvorfor skal ikke vi i Norge som har gode forutsetninger for å produsere trygg og god mat, produsere mat?

Tall fra FN viser at 1,2 milliarder mennesker sulter i verden, og vi har blitt så egoistiske at vi ikke ønsker å bidra til å produsere mer mat?

Hittil har jordvernsaken kanskje vært for de spesielt interesserte, men jeg er svært positiv til det fokuset deler av Vestfolds media har gitt temaet i det siste. Matjord og vernet av den er en sak som bør være av interesse hos de som ønsker et bærekraftig og fremtidsretta Vestfold som klarer å se utfordringene utenfor sine fylkesgrenser.

lørdag 14. mars 2009

Gratulerer med dagen!

I dag feirer Senterungdommen sitt 60 års lag. Dagen feires på Vårslepp, med 130 ungdommer fra hele landet. Dagen i dag startet med en valgforsker, men ble avbrutt av partileder og Samferdselsminister Liv Signe Navarsete. Dagen fortsetter med spennende kurs, og avsluttes med gallamiddag. Det blir en bra kveld og helg!

fredag 13. mars 2009

NTP: På riktig spor!

Nasjonal transportplan ble i dag lagt fram av Liv Signe Navarsete. Samferdselsministeren og regjeringa har prioritert Vestfoldbanen høyt.

For 4 år siden ønsket velgerne en ny kurs i norsk politikk. Samferdsel er et av områdene regjeringa har fått et fullstendig taktskifte. Den rødgrønne regjeringa har mer enn doblet jernbaneinvesteringene i 2009. Og Liv Signe Navarsete er den første samferdselsministeren som har oppfylt NTP.

Nå har vi lagt fram ny plan, hvor vi har økt 45% av totalbudsjettet forhold til inneværende NTP, som tilsier 100 millarder mer.

Dessuten skal 80 km riksvei bli sikret mot ras. Det er planlagt 500 km nye gang- og sykkelveier. 350 km riksvei skal bli rusta opp. 230 km riksvei skal bygges ut til fire felts vei. 1500-2000 bussholdeplasser skal bli oppgadert til ønska standard for universell utforming. Det skal bygges 144 km ny jernbane, av dette vil 116 km være dobbeltspor, i tillegg til mye mer.

Vestfoldsamfunnet har fått mange gode tiltak. Dobbeltspor Barkåker – Tønsberg er startet og skal fullføres i første fireårsperiode. Det blir deretter videre utbygging av dobbeltspor mellom Holm- Holmestrand. Og Holmestrand – Nykirke planlegges bygget i perioden 2013 – 2019.
Det er også klart for byggestart i 2009 på E18-strekninga Sky-Langangen. På strekningene Gulli – Langangen og Bommestad – Sky forutsettes å starte i løpet av NTP-perioden, disse også på E18.

Dette er tiltak som vil komme hele Vestfoldsamfunnet til gode.
Regjeringa viser vilje til å sikre verdiskapning gjennom infrastruktur, samt et ønske om omlegging til mer miljøvennlig politikk.

Poenget framover blir å gjennomføre de målene vi har satt for Norge i NTP. Denne regjeringa har hatt fokus på å levere! Vi har nådd de målene vi lovte velgerne og vi skal gjøre det vi kan for at NTP også blir oppfylt i framtida.

Liv Signe Navarsete har gjort meg ekstra stolt av å være Senterpartist i dag!

søndag 8. mars 2009

Gratulerer med kvinnedagen!

Den internasjonale kvinnedagen 8.mars, ble innført i begynnelsen av forrige århundre. Den ble innført for å fremme kvinners rolle i samfunnet. Først og fremst for kvinnelig stemmerett. Men andre fanesaker ble også fremtredende. Likestilling mellom kjønnene har vært viktig i 100 år, og i et land som Norge hvor likestilling blir bedre og bedre, kan man kanskje spørre seg hvor mye vits det er å feire denne dagen?

I følge Statistisk sentralbyrå har omtrent like mange kvinner og menn høyere utdanning. Yrkesaktiviteten til kvinner har økt sterkt siden 1970-tallet og det er stadig flere kvinnelige ledere. Men, så er det også slik at selv om yrkesaktiviteten har økt, finnes det fremdeles typisk kvinne- og mannsyrker, kun 19 % av topplederne er kvinner og kvinners månedslønn utgjorde i gjennomsnitt 84,3 % av menns månedslønn. (2007-tall)

Dessuten er dette en dag som feires internasjonalt. Det er viktig å vise solidaritet og fortsatt
markere denne dagen for kvinner som ikke har det så enkelt andre steder i verden. Vi vet at kun 18% av verdens folkevalgte er kvinner. Vi vet at mange jenter blir omskjært. Vi vet at mange kvinner/jenter tvangsgiftes. Vi vet at mange steder prioriteres skolegang for guttene og ikke jentene. Og mange steder har ikke kvinner stemmerett enda.

Selv om kravene til likestilling har endret seg i Norge, arbeider mange for de samme kravene i andre land som de rettighetene norske kvinner kjempet for, for 100 år siden. Norge har kommet langt på veien til et likestilt samfunn, men verken verdenssamfunnet eller Norge har kommet helt i mål. Derfor er det helt klart at kvinnedagen forblir en viktig markeringsdag.

fredag 6. mars 2009

Gambia - Smilets land





Gambia er den minste staten på det afrikanske kontinentet, Gambia er et fattig land, dårlig demokrati, dobbeltmoral og en del korrupsjon, men humøret menneskene har, kan ingen ta fra dem. Gambias nasjonale motto er ”Progress, Peace and Prosperity”, folkets slagord hører du uansett hvor du går; ”It’s nice to be nice, you know”.

Uavhengighetsdagen og åpenhet
Vi var så heldige å være i Gambia på deres nasjonaldag 18.Februar. I år var det 44 år siden Gambia ble uavhengig fra britisk kolonistyre. Vi tilbrakte dagen med 100 000 gambiere på en stadion i Serrekunda, Gambias største by. Her gikk militæret, garden, brannmenner, politimenner og skoleelever i parade foran oss. Mye liv, dans og musikk i enkelte grupper og intet i andre. Tenkemåten i Gambia er fullstendig annerledes fra norsk kultur og norsk tankegang. Det er fullstendig ulovlig med homofili, da blir du drept. Og det er heller ikke lov å være transvestitt, men i toget hadde flere menn kledd seg ut som damer. Denne ”åpenheten” merket vi til flere ganger. Nesten uansett hva det var vi spurte om, kunne de snakke om det selv om det var ulovlig å praktisere det.

“The poorer you are, the happier you get”
Dette sa “sjåføren vår” Baboucarr når vi snakket om utbredelse av fattigdommen i landet. Den vanlige mannen i Gambia er ikke rik. Det er mange som ikke vet hva de vil spise ved neste måltid og om det i det hele tatt vil bli noen flere måltider den dagen. Arbeidsmarkedet er også veldig ustabilt. Du er heldig hvis du har jobb enkelte deler av året. I regntida er det lavsesong, det er lite turister og mange går arbeidsledige, i tillegg er det mye regn som fører til sykdommer som bla Malaria. Men, uansett hvor dårlig det står til med folk, er gambierne flinke til å dele! Du deler lønnen din med familien du bor med, og kanskje sender du penger til dine foreldre eller søsken hvis du ikke bor med de.
Vi fikk invitasjon fra Sonko, politimannen fra Barra om å være med han og se hjemmet hans. Gambierne er veldig opptatt av å vise fram hjemmet sitt. Selv om dette var en av de ” litt bedre” situerte familiene, med TV og kontantkort på elektrisitet (!) var delingen også god her. Sonko hadde kjøpt inn brus til oss gjestene. Det var ikke særlig moro å stå å drikke en brus hver, mens 20 unger stod å så på oss. Siden vi var gjester, så ville de ikke at vi skulle gi til de. Men, Sonko hadde også kjøpt et par brus som ungene kunne dele på. Da satt de på rad og rekke og delte broderlig seg i mellom.

De som jobbet på hotellet vårt tjente ca 50 dalasi pr dag, dette tilsier 14,7 norske kroner. Ris er essensielt for gambianerne og en pakke med ris på 50 kg kostet 235 kroner. Denne pakka holdt noen dager, men med flere koner og mange barn er ikke dette ekstremt billig. Bensinprisen kostet for øvrig 10 norske kroner pr liter! I forhold til norske priser, er jo dette rett og slett latterlig.

Dobbeltmoral og korrupt regime
Gambia har valg, om de er frie eller ikke er et annet spørsmål. PresidentenYahya Jammeh tok over landet i 1994, i et militærkupp, siden har han sittet med makta. Det eksisterer flere partier i Gambia idag, det ble tillatt i 1996, men Jammehs parti har flertall. Tidligere skrev jeg at gambierne var åpne om nesten alt. Alt utenom politisk styresett. De vi ble ble best kjent med begynte å fortelle oss litt likevel. En av de første som begynte å snakke var en av de som viste oss litt rundt. Etter å ha snakket litt, spurte jeg om hvem som styrte landet. Det er militært regime sa han, - men det er hysjhysj. En annen vi ble kjent med var borgermester i et område av Gambia, han hadde blitt arrestert fordi han ønsket å stille til valg som president, og en 25 årig ferdigutdannet jurist fikk ikke jobb. Media blir styrt av styresmaktene. Han visste godt at hvis han skrev noe kritisk om landet ble han drept.

Mange steder stod det tomme ”spøkelseshus”, som tidligere hadde vært restauranter og utesteder, driverne/eierne av disse stedene hadde kommet i konflikt med styresmaktene og måtte dermed legge ned drifta.


Dobbeltmoral er et av elementene som kjennetegner korrupsjon, det merket vi litt til i Gambia. Noen fortalte oss at Presidenten har skrevet under en internasjonal avtale som tilsier at omskjæring av jenter er ulovlig. Men alle imamene i landet gikk mot han. Omskjæring er derfor ulovlig på papiret, men mange gjør det for det.

Politimannen Sonko tok oss med til stadioen i Serrekunda på nasjonaldagen. For turister er det grønne taxier som gjelder, men siden Sonko var med ville han ordne billigst mulig taxi for oss. De gule lokale taxiene fikk ikke lov å kjøre ned til hotellet vi bodde på, derfor måtte vi gå opp til hovedveien. Her lå også politistasjonen, som vi tok en tur innom først. Deretter skulle Sonko ordne skyss, men det var lettere sagt enn gjort. Det var noen grønne turisttaxier som stod oppe ved hovedveien og når Sonko begynte å forhandle med pris på de lokale gule taxiene ble det problemer. Og krangelen varte og rakk, og avsluttet nesten med vold. – Dette var altså rett foran politistasjonen, og Sonko – politimannen var innblandet. Dette viste hvor lite respekt politiet faktisk hadde der nede, de klarte ikke en gang å ordne opp en liten krangel om hvem som skulle kjøre turistene til Serrekunda. Dessuten var det lite materiell på politistasjonene, de hadde omtrent ingenting. De ble til og med glad for de pennene vi ga de. Militærbasen derimot, det var ulovlig å gå inn og ta bilder av fasaden utenfor. Men standarden på denne basen og politistasjonen var det helt klart forskjell på.

Selv om det er tilnærmet diktatur i Gambia, gjør likevel presidenten også gode ting. Gambia ser ikke ut! – Det er søppel overalt og rensligheten er ikke akkurat noe å skryte av. Lørdagen før vi skulle dra hadde Presidenten arrangert nasjonal vaskedag. Ingen biler (utenom utrykkningsbiler) hadde lov til å kjøre i hele Gambia mellom 09.00 og 13.00. Da skulle alle rydde og vaske i gatene. Dessuten har Presidenten satt av penger slik at alle jenter som ønsker å gå på universitetet får dette gratis. Det skal sies at det er veldig dyrt å gå på skole i Gambia, men hvis man først har råd til å ta grunnskole er det gratis for høyere utdanning for jenter. – Men kanskje det fungerer som et godt lokkemiddel for at foreldrene ikke skal bortprioritere jentenes utdanning.



Gambia er et spennende land, hvor du kan oppleve mye forskjellig. Men det man får mest ut av å besøke dette landet, er nye perspektiver etter å møte mange herlige mennesker.